Szőlőhegyi sétáink: Halom-hegy, Dörgicse-Mencshely

Szőlőhegyi sétáink: Halom-hegy, Dörgicse-Mencshely

Dörgicse különleges hely, hiszen három faluból áll. Mencshely különleges falu, három temploma is van. A Balaton-felvidék különleges hely, sok bazaltvulkánja van. Kevesen tudják, hogy a Mencshely és Dörgicse közti Halom hegy az egyik ilyen vulkán. Kisebb, nem olyan feltűnő, de az anyaga ugyanez. Sőt, a hegy tején alakították ki a közelmúltban az új kilátóval együtt a táj geológiai- és bazaltvulkán bemutatóhelyét. Kicsiben megtaláljuk fent bazaltból kirakva a Balatont, s körülötte az egyes bazalthegyeket. Érdemes körülnézni fent, és fentről is.

De ha már megyünk, érdemes bejárni a Halom hegy dűlőit is (mi ezért jöttünk). Számos szép építészeti példáját láthatjuk a felújított, és a hagyomány előtt tisztelgő új hegyi hajlékoknak. Bort is lehet itt-ott venni a feliratok szerint.

Mi a Mencshely-Dörgicse útról induló bekötőútnál parkoltunk le (piros négyzet a kép alján), de a Mencshely felől közvetlen jövő úton egy külön parkoló is van a kilátóba érkezők számára (négyzet a kép tetején). A kilátóból a külön parkoló felé vezető utat nem jártuk végig, lerövidítettük az utat érzésből és Google műholdkép alapján (ezt a kitérőt zölddel karikáztuk a lenti útvonalon is). De a hivatalos úton se sokkal több idő. A körút kb. egy-másfél óra, nézelődéstől függően.

Menjetek, nézzetek körül, és feltétlenül szóljatok, kinél találtatok jó bort!

Nézd meg a többi szőlőhegyi sétát is, ide kattintva

A blog feliratkozói most ingyen letölthetik e-könyvben az új regényemet.

Nem leszel leöntve emailekkel, inkább ritkán küldök, de jót.