Szőlőhegyi sétáink

Szőlőhegyi sétáink

Szeretünk a Balaton feletti lankákon sétálni, leginkább ott, ahol a Pannon Kultúrtáj ékességei, a szőlőhegyek ékesítik a domboldalakat. Inkább frissítő látvány-élvhajhászások ezek, mint sportértékű túrázások. Afféle könnyed barangolások ebéd után, vagy még a reggeli és az ebéd között. Veszprémből kocsival jól elérhető célok, egy ilyen séta egy-két óra mindössze.

Néhány kisebb-nagyobb szőlőhegyi sétánkat adom itt közre, hogy más is rálelhessen azokra a látványokra, mikro-környezetekre, élményekre, amikben nekünk részünk volt. Szép, napos tavaszi, vagy őszi időben kitűnő mulatság, lélekemelő időtöltés a szőlőutak, panorámák, és finom részletek élvezete. Nyáron tán még kitűnőbb, legfeljebb többet kell az árnyas helyeket keresni.

A rövid leírásokhoz adott térképen a parkolási helyet és a bejárt útvonalat is megadom, és ha tudok, mutatok néhány kedvcsináló képet is. Itt lent az áttekintő térképen a számok az egyes besétált szőlőhegyeket jelölik.

Kövess hát ezeken az utakon, ha szívesen sétálsz a szőlők, és présházak között! Sok présház már nyaralóvá alakult, de a legtöbb helyen így is van még a bőven a szőlőkultúra képviselői közül, ahol, ha ott a gazda, bátran meg lehet kérdezni: „Van-e bor eladó?”.

Ha pedig jártál valahol, és tetszett, írd meg nekem is! Főleg, ha találtál valami jó helyet.

Sétáink, a lenti térképen is számozva. Amelyiknél már elérhető a leírás, kattintható lesz:

  1. Szentantalfa: Szent Balázs hegy felső szakasz
  2. Dörgicse-Mencshely: Halom hegy
  3. Balatonakali: Fenye hegy
  4. Aszófő: Öreghegy (nyugati oldal)
  5. Aszófő: Vörösmáli műemlék pincesor
  6. Felsőörs-Lovas: Kishegy
  7. Balatonalmádi: Cseri hegy
  8. Pécsely: Zádor hegy
  9. Balatonudvari: Öreg hegy
  10. Somló. Nincs ezen a térképen, de feltétlen helye van a besétálandó szőlőhegyek között.

A blog feliratkozói most ingyen letölthetik e-könyvben az új regényemet.

Nem leszel leöntve emailekkel, inkább ritkán küldök, de jót.