Eötvös Károly: Utazás a Balaton körül

Mi csak ajándékba akartuk adni a kedvenc könyvünket egy barátunknak. De 2006 augusztusában sem a boltban, sem az antikváriumban nem volt kapható. Aztán végre egy antikváriumban rábukkantunk egyre, 15.000 Forintos áron. Antik, több mint száz éves kötet, jó állapotban, de mi a tartalmat akartuk megosztani. Az élményt, amit ez a könyv ad.

Szépen visszaadtuk a becses darabot, és elkezdtünk azon gondolkozni, vajon hogyan kell könyvet kiadni? Hogyan lehetne ez a könyv újra bárki számára elérhető? Elhatároztuk, hogy kockára tesszük a megtakarításunk jó részét, és ezért a könyvért könyvkiadók leszünk.

Itt aztán beindult a varázslat. Egyik barátunk adott már ki könyvet, nekünk meg adott tippeket, lett egy, az ötlet iránt lelkes, sok tanáccsal szolgáló nyomda, az ismeretlenül felkeresett profi irodalomtörténész az ügy mellé állt, lett borítókép, és alakult minden. Mi csak elindítottuk a lavinát és kapkodtuk a fejünket, ahogy a könyv elővarázsolta saját magát.

Aztán 2006 december második hetében megtartottuk a veszprémi könyvbemutatót, és az év végére huss, elfogyott ezer könyv. Igaz, hogy azon a könyvbemutatón majdnem százat elosztogattunk, mert mindenkinek adtunk, aki megjelent. De az országos terjesztésig nem jutott el, csak a következő ezer. Meg az azt követő, meg azt követő, meg….

De mi ez a könyv, ami ennyire kellett?

Eötvös Károly az Utazás a Balaton körül 1900-as megjelenésekor azt mondta: „Azért is írtam ezt a könyvet, hogy megmutassam a mai hitvány kornak, milyenek voltak itt valaha a magyarok.”

Ilyen ez a könyv, és ezért kellett.

Eötvös újra ismert és kapható lett, mi meg könyvkiadók. Jó lett a sajtónk, hívtak rádióba, tévébe. Felbátorított a példánk az évek során másokat is, hogy kiadják ezt a könyvet bibliofil szerkesztésben, illusztráltan, sőt valaki még a saját írású fülszövegünket is lekoppintotta egy diszkont kiadáshoz. Aztán a Nemzet Könyvtára sorozat első köteteként is ez jelent meg.

Újra ismert lett a könyv, amiért számtalan dicséretet kaptunk azóta. Köszönjük!

De akkor álljon itt a bemutató (fül)szöveg is.

Az Utazás a Balaton körül anekdotagyűjtemény, történelemkönyv, útikönyv egyszerre. Olvasása olyan, mintha egy kedves, öreg barátunkat hallgatnánk hajnalba nyúló borozgatás közben a lugas vagy borospince asztalánál.
Az öt XIX. századi utazó balatoni élményei köré font történetekben egyaránt megelevenednek történelmi alakok és egyszerű parasztemberek, borosgazdák, halászok is. Megtudhatjuk, miért párbajozott a tihanyi várkapitány a jégen, tanúi lehetünk a balatoni csúcstalálkozónak Jellasiccsal, és beavatottjai számtalan más történelmi eseménynek. Megismerhetjük az első balatonfüredi kőszínház létrehozását, a korabeli vendégszeretetet, az akkor még csak az ide érkező vendégek által élvezett fürdőéletet, a borospincék világát, a gyönyörű tájat, a gőzhajózás megindításának nem ismert körülményeit, és azt is, miféle jelentősége volt valaha a balatonalmádi Határ csárda mestergerendájának.

A könyv jóízű történeteivel, anekdotáival, bölcsességeivel, hagyományokból merítő leírásaival méltán tart számot országos érdeklődésre, és minden, a Balatont kedvelő ember ajánlott olvasmánya.

Folytatni is kellett további kiadásokkal. Itt tölthető le a három Veszprém vármegyei könyvet bemutató prospektus.

Végül pedig egy felvétel az egyik közelmúltbeli könyvbemutatónkról, ahol a barátommá vált kiváló irodalomtörténésszel még sok mindent elárulunk a könyvről és az íróról.

https://www.youtube.com/watch?v=FcbLdtmMSXk&t=1310s

A blog feliratkozói most ingyen letölthetik e-könyvben az új regényemet.

Nem leszel leöntve emailekkel, inkább ritkán küldök, de jót.