Előre Magyar Srácok, egy dalszöveg története

Előre Magyar Srácok, egy dalszöveg története

Aktualitása van ennek, holnap az EB-re kijutásért játszik a Magyar Labdarúgó Válogatott.

Komoly íróhoz illik vagy sem, fociszurkoló vagyok. Családostul. Főleg amúgy fotelből, de azért voltunk már pár kultikus meccsen, ott skandáltunk a körúton a tömeggel a magyar-portugál után ünnepelve az EB-csoportelsőséget, és a legutóbbi foci VB döntőjére kiutaztunk Horvátországba, hogy helyiekkel együtt szurkolhassunk a csapatnak.

Épp ez utóbbi élmény adott alapot egy írói kalandnak, a szurkolói dalszöveg írásnak. A horvátoknak ütős szurkolói dalaik vannak. Egy egész főtérnyi emberrel közösen éneklés után beleivódnak az emberbe, aztán másnap a telefonján kötnek ki, hogy visszahallgassa az élményt. A szövegeik pedig olyan egyszerűen mélyről jövően lelkesítőek, hogy nem csodálom, egy ország apraja-nagyja együtt énekelte akkor őket. Nacionalisták? Igen. Naivan elfogultak? Igen. Lelkesítőek? Mi az hogy! De ettől jó szurkolói dalok.

Így aztán 2018 nyara azzal telt, hogy dalszövegíróvá lettem. Legyen pár ilyen jó dal nálunk is! Van pár, de legyen még jobb!

Barátaim sokan értesültek a dologról, egyikük kérdezte, tudok-e arról, hogy a római Olimpiai Stadionban a Lazio szurkolói egy 56-os éneket énekelnek? Akkor még nem ismertem az „Avanti ragazzi di Buda”-t, de a dallam és a hangulat azonnal megfogott. A negyedik dalszövegem ez lett, s hamarosan felolvashattam a családnak a nyers változatot.

A cél az volt, hogy a műfordítás helyett egy lelkesítő sportszurkolói dal szülessen, ami közben mégis tiszteleg az eredeti előtt.

Szurkolói dalokat írni „könnyű”, rockzenekart találni, aki megzenésíti, előadja, nem egyszerű. Pár veszprémi bandával próbálkoztam, de idővel minddel leült a dolog. Túl speciális a téma. Végül egy Facebook-csoporton keresztül 2019 tavaszán jelentkezett egy zenekar, de ők két másik szövegnek álltak neki. Különben is az „Avanti Ragazzi”-nak sok hang, egy kórus passzol igazán.

Megkerestem Erdélyi Ágnest, Veszprém Város Vegyeskarának karnagyát, össze tudna-e kötni a kar tagjaival, hátha lenne 10-15 jó hangú férfi a kórusban, aki felénekelné s szöveget. Ő sem ismerte korábban az eredetit, de neki is azonnal megtetszett. Annyira, hogy a teljes vegyeskart felkérte az eléneklésre.

Nekem ez nagy megtiszteltetés volt. Ágnes szakszerűen le is kottázta a dalt, s júniusban elkészült a felvétel. Szereztem profi kamerastabilizátort, magyar zászlókat, profi hangmérnök vette fel az előadást. Egyet kértek, profi videós vágja össze a felvételeket.

Addigra már volt engedélyem profi fotósok képeinek felhasználására. S hamarosan ott volt a felajánlás is egy fiatal tehetséges filmestől, hogy megszerkeszti a klipet.

Itt egy kis időveszteség következett, mert nekem tetszett volna egy zenei aláfestés, és a rockzenekar mégis vállalta volna azt. De végül hónapok próbái és szünetei után rájöttem, ez nem fog menni. Talán majd ha öblös férfihangok éneklik fel, kicsit pergőbb ritmusra.

De 2020 nyár elejére meglett a dal, felkerült a Youtube-ra, s mára 16 ezren nézték meg, amiből több mint négyszáznak tetszik. Olasz alapokon, horvát szurkolói daloktól inspirálva, magyar hangulatra, sikerre buzdítva létrejött egy igazi magyar szurkolói dal. Innen már irány az országos éneklés!

Itt nézheted meg

Amúgy még öt dalszöveg vár a megzenésítésre!

Holnapra pedig: Hajrá Magyarok!

A blog feliratkozói most ingyen letölthetik e-könyvben az új regényemet.

Nem leszel leöntve emailekkel, inkább ritkán küldök, de jót.

Subscribe
Visszajelzés
guest
1 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
Éva
Éva
3 éve

Megkönnyeztem. Köszönöm!

1
0
Szólj hozzá lent!x