Hatvankétezer új beköltöző a Balatonnál?

Hatvankétezer új beköltöző a Balatonnál?

Kezdem azzal, hogy én is beköltöző vagyok. Azért kerestem 2003-ban Veszprémben munkát, hogy itt lakhassunk a Balatonnál. De mi nem hoztunk magunkkal pestiességet (nem is volt olyanunk), hanem

szépen csendesen beidomultunk.

Mikor aztán 2006-ban kiadtuk Eötvöstől az Utazás a Balaton körül-t, őslakos „nagybalatoni” barátunk hivatalosan is balatoni emberré fogadott minket. Aztán sokan mások is. Az ideköltözésünk óta eltelt tizennyolc és fél év már elég alapot adhat arra, hogy a helyiek szemszögéből lássuk a terepet. Tudjuk, hogy szép és jó ez a környék, megértjük, hogy jönnek, jöttek utánunk mások is, újabban egyre többen. De egyre feltűnőbb, hogy kevésbé beidomulva, inkább megváltoztatva azt „ahogy a dolgok vannak” errefelé.

Tíz éve mondta nekem Szeremley Huba, hogy

nem csak a balatoni nádast vagy az állatvilágot kellene védetté nyilvánítani, hanem a tájban élő embert is.

Hiszen fogyatkozóban vannak már rég azok, akik a tájjal együttélésben léteznek. Rég elkezdődött már az ingázás a városokba, rég sok helyi megélhetése inkább már városi üzemekbe járás, meg persze a turizmus. Alig vannak már helyben gazdálkodó borászok, vincellérek, pákászok, halászok, kézművesek az itteniek között.

Azóta a változás felgyorsult. Nem a pákászokról és vincellérekről van már szó. A „sima helyiek” is elkezdtek a védendő kategória felé sodródni. A változás egyértelmű jele a már-már invazív mértéket öltő beköltözés. A Balaton és környéke szép, ezért népszerű. Nyaralóba „leköltöznek”, nyaralót vesznek, házat vesznek, telket vesznek, arra építenek, apartmanházakat töltenek fel az ide vágyók.

Megy fel az ára mindennek, ami lakható ingatlan.

Korábban, már 2020 szeptemberében írtam arról, hogy itt valami változik. Nos ez a folyamat azóta tovább gyorsult. Sokan költöznek ide „pestiek”, ami hajtja fel az árakat. A helyieknek egyre kevesebb az esélye arra, hogy a gyerekeik is itt telepedjenek meg, mert már nem tudják megfizetni a telekárakat, hogy építkezzenek, nem tudnak lakást venni, mert elszállt az ára. Gyakorlatilag már túlhaladott a kor Szeremley Huba eredeti ideáján, már nem csak azt a pár régi mesterséget űző őslakót kellene védetté nyilvánítani.

Már bármelyik őshonos lakónak kellene az oltalom.

Nemrég olvastam egy balatoni borász vállalkozó blogjában a jelenségről. E kapcsán örvendezve írja, hogy míg pár éve még szolgálati lakás ígéretével tudott csak Pestről vezető gazdasági- vagy marketing szakembert idecsábítani, ma már egy igazgatói posztra a szomszéd falvakból talál alkalmas jelentkezőt.

Hogy hány ember betelepülése van a háttérben? Nincs népszámlálás, csak az látszik, hogy sok.

A minap aztán találkoztam egy (valószínűleg túlzó, vagy félreértett) adattal. Baráti beszélgetésen mesélte valaki, hogy a parlamenti választások szavazóköri jegyzékeinek összeállításakor derült ki, hogy a legutóbbi választások óta, tehát négy év alatt, 62 ezer szavazópolgárral emelkedett a választásra jogosultak száma Veszprém megye egyik választókerületében. Ez óriási szám (megy is állítólag a találgatás a helyi politikában, hova fog szavazni ez a rengeteg ember).

De ha még téves lenne is a megfigyelés, és nem az egyik, hanem az összes választókerület jogosultjainak száma értendő alatta, akkor is földcsuszamlás-szerű lakosság-szerkezeti változás áll mögötte.

Hol fér el ennyi ember? Hányan jönnek még?

Mert, hogy jönnek, az látszik. Egy év alatt a duplájára ment fel a Balaton körüli ingatlanok amúgy is magas ára. Bármi, ahol lakni lehet, kétszer drágább, mint tavaly. Ezt a kereslet növekedése hozta létre. S a Veszprém megyei választókörzetek még nem is reprezentálják a teljes Balaton-partot. Ott van még a teljes déli oldal, Siófokkal. Az árak ott is az egekben.

Még inkább igaz az, amit a másfél évvel ezelőtti bejegyzésben sejtettem: A helyiek már nem képesek megfizetni azt, hogy a saját településükön lakjanak. A gyerekeik pedig pláne nem. Le fog cserélődni a lakosság szerkezete. Jönnek a bebírók (errefelé így nevezik a beköltözőket), akik főként „Pestiek”.

A Balaton vidéke pestiesedik,

az ő igényeikhez igazodva. Ez lesz a második Pest. Vagy az új Pest. De akik itt laknak, nem annyira akarnak Pesties helyen lakni.

Mit tehetnek a helyiek? Legfeljebb reménykedhetünk abban, hogy a temérdek bebíró körében több legyen a Balaton iránti elkötelezett szeretet, az alkalmazkodási készség, mint a mindenáron tájformáló, luxus- és panoráma-hajhászó önzés. Mert a Balatont a bebírók most már biztosan meg fogják változtatni, csak az nem mindegy, hogyan.

A blog feliratkozói most ingyen letölthetik e-könyvben az új regényemet.

Nem leszel leöntve emailekkel, inkább ritkán küldök, de jót.

Subscribe
Visszajelzés
guest
2 hozzászólások
Inline Feedbacks
View all comments
Hufnagl Katalin
Hufnagl Katalin
2 éve

Szomorúan olvastam ezt a változást?
A Balaton szerelmese vagyok gyerekkorom óta. Fizikai fájdalmat érzek a parti luxus építkezések láttán.
Egy pesti újgazdag ismerősünk Alsóőrsön vett egy 48 nm-es lakást közel 60 millióért ! Azt hittük ez vicc,de nem.

2
0
Szólj hozzá lent!x