Ha nincs jó idő a Balatonnál

Ha nincs jó idő a Balatonnál

Bent vagyunk, kint esik. Kell a földeknek! – mondjuk, hogy mondjunk valamit, mert szó nélkül ki állja ki ezt nyáron a Balatonnál? Ami a földeknek jó, nem hiányzott a nyaralóknak meg a büféseknek. Lehűti a levegőt, oda a strandidő! Főleg, ha tartósan esik, és szél is fúj hozzá.

A nyaralók és a mezőgazda között, a határmezsgyén billegnek a balatoniak. Ők kicsit azért örülnek az esőnek. Hiszen kell a kertnek! Sokan gyűjtjük az esővizet is, későbbre, mert locsolásra drága a vezetékes. Mi is halljuk ilyenkor, esőben, ahogy a nagy hordóba csobog bele az ereszcsatorna. Öntözhet majd onnan az anyósom.

Van viszont egy speciális réteg, aki nem gazda, nem nyaralótulajdonos, mégis örül a ‘rossz időnek’: a Balaton-környék nemstrand-turizmusa. Mennek ilyenkor a népek lovagolni, borozni, kulturálódni, s még többen Veszprémbe. A városunk, Veszprém, évek (évtizedek) óta próbál kitörni a nyári rosszidő-turistacélpont kategóriából. Vannak részsikerek. Az állatkert hőségben is tele, s a fesztiválok nemkülönben. A RozéRizling, meg különösen az Utcazene vonzza a népet. Az Utcazene idején hagyomány, hogy mindig jó idő van, mégis jönnek a partról. Vagy tán pont ezért. De a legnagyobb, és legstabilabb turistaözön (és a hipermarketek elárasztása) mégis a borús nyári napokon éri Veszprémet. Ilyenkor érdemes lenne a Füred, Alsóörs meg Almádi felől bevezető utakon valami tourinform-pontokat letenni, hogy ott előre megtudja a sok látogató, hova menjen. De azért e nélkül is megtalálják a fő célpontokat: a Várat, a Séd-völgyet, Margit-romokat, Viaduktot, Állatkertet, Gulya-dombi parkerdőt. Bár utóbbi inkább már a helyiek kirándulóterepe.

Sokat tett a Város azzal, hogy a Séd-völgyet egyetlen egybefüggő, besétálható parkká alakította. Eddig is az volt, de tíz éve építészetileg, parkilag, ösvényileg is egységgé rendezték. Jó végigsétálni, és a panorámában gyönyörködni. Lentről felfelé, de várpanoráma.

Személyes adalék, hogy mi itt, a Séd-völgyben döntöttük el, hogy Veszprémbe fogunk költözni. A völgy-átalakítás hátránya, hogy ‘Mi Padunkat’ is lecserélték. Ott, azon a padon ülve határoztunk úgy, hogy szerelembe estünk Veszprémmel. Stílusosan, épp Szerelem Sziget a neve ennek a parknak a patakparton.

A ‘Mi Padunkat’ sokáig mutogattuk a barátainknak. Ma már csak a helyét, meg a látványt mutatjuk, de így is megértenek minket. Mi persze jó időben sétálunk arra. A helyiek rossz időben egyéb dolguk után néznek.

Különösen szeretjük az esőt az akarattyai verandáról, meg a teraszról. Kint zuhog, a nagy tolóablak kinyitva. Beömlik a friss esőillat, pezsdíti a forróságtól tikkadt lelket. Jó így az eső! Nem úgy, mint néha országos esők alkalmával, napokig csak ázni. Az már nem Balatoni nyárra való.

Országos esőkön kívül amúgy Akarattyán az eső ritka madár. Sosem vagyunk ‘helyenként’, ha „helyenként zápor zivatar” van bemondva. Csak akkor esik, ha délnyugatról jön, Siófok felől. Egyébként jöhet a front a Bakonyon át, miket elkerül. Nem a ‘veszprémi minket’ hanem az akarattyait. Megvezeti a Balaton. Jön-jön a nagy sötétkékülés északnyugatról. Már-már ideérne, már látjuk, hogy elöntötte Almádit, lecsapott Fűzfőre, aztán megsiklik kissé a Balaton fölé érve, és elcsúszik keletnek. Még látjuk a zivatar szélét, halljuk a dörgést, de ez már Várpalotán meg Fehérváron lesz eső. Anyósunk is legyint csak ilyenkor. Ebből az ő veteményére nem jut semmi. A városi részünk örül, gazda részünk búslakodik.

De azért, bevalljuk, inkább a jó időnek örülő részünké az uralom. Örvendezünk, ha elment az eső, vagy nem is volt itt, s az enyhe nyári estében kit ülhetünk a teraszon szeretteink, meg némi fröccs társaságában.

A blog feliratkozói most ingyen letölthetik e-könyvben az új regényemet.

Nem leszel leöntve emailekkel, inkább ritkán küldök, de jót.

Subscribe
Visszajelzés
guest
1 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
Kiss Zsuzsanna
Kiss Zsuzsanna
3 éve

Kedves Vőm-Uram,
tetszett a kis irásod és a szép fényképek, olyan szeretettel és szakszerüen irsz a Balatonról,
hogy akár Eötvös Károly is irhatta volna.
Külön megtisztelő, hogy engem is megemlitesz.
Nagyi

1
0
Szólj hozzá lent!x