A hely és története megbecsülése

A hely és története megbecsülése

Ott állunk 2015-ben az Edericsi Kultúrban, és csodáljuk, milyen sokan jöttek el. Most nem mi vagyunk a műsor, bár kultúrházban vagyunk, és Eötvös Károly jogán vagyunk itt. Viszont újra megerősítést nyert, hogy bizonyos körökben ismertek vagyunk, mint „a fickó, aki kiadta az Utazás a Balaton körül-t”. Erre az eseményre, a Balatoni Helytörténészek Első Találkozójára is így kerültünk ide, irodalomtörténész barátunk ajánlásával.

Ő nem jött el, bár nálunk sokkal elragadóbban beszél az íróról és világáról. De mi is kezdünk belejönni. Nem kellett már beszédvázlatot írnunk, mint annak idején, az első könyvbemutatón, csak átgondoljuk a fő vonalakat. Különben is, nem jut ránk se több idő, mint másra, és nagy a tolongás a teremben.

Nem is gondoltuk volna, hogy ilyen sokan foglalkoznak balatoni helytörténettel. Hosszú a part, sok település övezi. Nem beszélve a nem partközeli Balaton-helyekről a Balaton Felvidéken és Délen is. Ennyi település és táj sok kultúrost, könyvtárost, muzeológust, tanárt, és helyi nyugdíjas- vagy ifjú kutatót terem.

És ott van az egész kitalálója, szervezője és motorja, az óegyiptomi nyelvtörténészből lett balatoni biciklista és Balaton-könyvtáros, aki próbálja kordában kordában tartani az ütemtervet. De lehetetlen, mert mindenki annyira szeretne csak egy kicsivel többet beszélni még a saját témájáról, környékéről, kutatásairól.

Feszül hát szétfelé a program, de olyan jó közben látni, hogy tele vagyunk Balaton-szenvedéllyel! Hogy a mi Eötvös Károlyunkhoz hasonlóan oly sokan eredtek e táj embereinek és történeteinek nyomába.

Gyűjtik, summázzák, megőrzik, átadják ezeket, s most, egymásra találva, összehozva megmutatják egymásnak a tudásukat.

Aztán beszélgetések alakulnak a szünetben, és mindenfelől hallatszik a „te is ismered?” meg az „és azt tudtad, hogy?”. Itt valami határozottan pezsdül, valami nagy indul be. Nem csak mert bele se férünk ennyien a keretekbe, de a sok összetevőből összehozott vegyület reakcióba lép, felpezsdül és lendületbe jön, ezzel igényét adva a további összejöveteleknek a Balaton körül, hol itt, hol ott.

Azokon mi már részt nem tudtunk venni, hétköznapok lévén, de ahogy az évek során jönnek a levelek az újabb és újabb találkozókról, témákról, tapasztalatokról, eredményekről, örömmel látjuk, hogy a balatoni hagyományok, kiválóságok és történetek ápolása és megőrzése jó kezekben van. Sokan és lelkesen haladnak a nagy Balaton-legendárius, Eötvös Károly nyomdokain, igyekezvén felidézni minél többet az egykori Balaton helyi mozaikjaiból ország-világnak.

S az ország-világgal együtt, mi itt élők is sokat fogunk még profitálni ebből.

.

A blog feliratkozói most ingyen letölthetik e-könyvben az új regényemet.

Nem leszel leöntve emailekkel, inkább ritkán küldök, de jót.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólások
Inline Feedbacks
View all comments
0
Szólj hozzá lent!x