A hajónk

A hajónk

Húzzuk-vonjuk a nehéz hajótestet a sóján a víz felé. Mahagóniból van, elhagyja magát. De mi nem engedünk, hiszen ez a mi hajónk. Azaz a mienk is. S vele az újrainduló vitorlásszezon ígérete. Ha fene fenét eszik is, ez a kalóz vitorlás ma már ott ringatózik a vízen. Vagyunk elegen, s persze a végén minden a helyére kerül. Elégedetten nézzük, ahogy informatikaprofesszor barátunk átevez vele a stéghez , ahol a kis vitorlás nyári kikötője lesz.

Tihany Gödrös megint egyet jelent majd számunkra a vitorlázással az Arácsi Farács fedélzetén. De csak enyhe szélben, amikor a fürdés is jól esik. Mert van a hajón fürdőlétra is, szép krómozott. Meg fából borospohár-tartó az oldalfedélzet rejtekében. Mahagóni vitorlás, mondom. Életérzés. Nem a versenyről szól. A hajóetikett ajánlásai közt nem csak az szerepel, hogy merd ki a vizet magad után, hanem az is hogy az öltözéked lehetőleg fehér ing és szalmakalap legyen. Meg fonott kosárban az elemózsiád. Rászoktunk szépen mi is. Szégyelljük is kicsit a baseball-kalapos képet, ami még nyolc éve készült, mikor először jöttünk a hajóra. A kosárnyi ennivaló tényleg fontos, a vízen hamar megéhezik az ember.

Mikor aztán már bent vagyunk, vettünk pár fordulót, horgonyt vetünk, s míg a gyerekek a vízbe ugrálnak a tatról, hálásan gondolunk arácsi barátunkra. Övé a hajó, s mégis a mienk is ez az öt méternyi kis univerzum. Szociális érzékenység, vagy mi. Sharing economy. Minek álljon üresen, mikor ő nem használja? Olyankor hadd vigyék a barátok, akik a hajó körül segítenek, például a nyár eleji vízre tételnél. Esetleg beszállnak valamicskét a kikötői díjba, ha tudnak. A barátunk közösségben gondolkodik. Sok mindenben egyet értünk. Mikor sok éve, még „a háború előtt” helyi közösséget próbáltunk páran építeni Veszprémben, tanultunk tőle is.

Ring a horgonyon a hajó, úszkál körülöttünk a családunk, s hálásak vagyunk. Ezért a jó nyári időért, a társaságért, a Balatonért, a hajóért, s azért, hogy balatoni emberek lehetünk, akik, ha gondolják könnyedén a tónál vannak és vitorláznak. Mindez semmibe nem került, csak akarni kellett. Nézzük a sok másik hajót a vízen mindenfelé. Kívánjuk nekik, hogy hasonlót érezhessenek.

Tetszett? Olvass még Balaton vagy Vitorlázás témában!

A blog feliratkozói most ingyen letölthetik e-könyvben az új regényemet.

Nem leszel leöntve emailekkel, inkább ritkán küldök, de jót.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólások
Inline Feedbacks
View all comments
0
Szólj hozzá lent!x