A Balaton otthon

A Balaton otthon

A hajónk Révfülöpről Kenesére szállít árut, de közben még lehet, hogy megállunk Füreden rakományt felvenni. Csak arra kell vigyázzunk, nehogy a tavi kalózok ránk támadjanak. Taktikusan a Tó Királynőjét választottuk, hisz az a szépségével lenyűgözi a támadókat, így mindig pontlevonást kapnak a dobásnál. Viszont úgy tűnik, ez nem lesz száguldás. Csak két gyufásdoboznyit haladhatunk előre.

Élvezi az egész család a görnyedést a Balaton térkép felett. A térképhez a társasjátékot mi találtuk ki, közösen gyártottuk hozzá az elemeket. Végül csak kétszer játszottunk vele, pedig jó. Talán mert a kőpadló hűvös, a térkép viszont ott van leragasztva.

Már a játék kitalálása előtt sok évvel megvolt a padló-Balaton térképünk, s azóta ott van. Szinte már mintha mindig is ott lett volna. Sőt, már a második, mert az elsőt kikezdte kissé az idő, és néhány elmozduló járólap.

A térképpel szembeni szobában volt tíz éve az irodánk, így elmondhattuk, hogy Balatonra néző irodánk van. De ennél jóval nagyobb büszkeséget okozott elmondani, hogy gyerekeink ismerik a Balaton-környék minden zegét-zugát (már ami a turistatérképen rajta van), mert kiskoruktól annyit kuksoltak a térképen és mellette.

Mi is szeretjük nézegetni. Elvarázsol a térkép, s rajta a sok érdekes részlet, tájnév. Arrébb még egy Erdély-térkép is került a padlóra, de az már elég rossz bőrben van. Mikor letettük, akkor sem volt már új, hiába a lakkréteg. Új térkép kell ehhez a projekthez, ami bírja a saját súlyát akkor is, amikor át van itatva tapétaragasztóval, és nem tépődik közben.

Mert ennyi a recept mindössze. Végy egy új (vagy legalábbis sértetlen) térképet, kend be a hátulját alaposan tapétaragasztóval, és szépen ragaszd le a tiszta kőpadlóra a kívánt helyen! Aztán egy fél napig próbáld kikerülni. Ha nem megy, menj el otthonról a leragasztás után. Egy nap múlva kend át vizes bázisú színtelen lakkal, és megint próbáld fél napig kikerülni. Kész van! Rá lehet lépni, kibírja a felmosást is.

Valóságos dísze a lakásnak, és jó gyülekező-nézelődő pont a családtagoknak. A Balaton turistatérkép annyiban speciálisabb, mint mások, hogy kétoldalas formában jelenik meg, ezért kettőt kell venni belőle, amiket aztán szépen összepasszítunk. Amíg sok és híg a tapétaragasztó, addig könnyű csúsztatással finoman igazítani.

Így van nekünk beltéri Balatonunk Veszprémben, már vagy tizenöt éve. Társasjáték helyszín, a vendégek is szeretik nézegetni, ez jelöli ki a gombfoci pálya területét, számtalan családi kirándulás célpontja lett róla kiválasztva, s fiunk több napos Balaton-felvidéki felfedező túrái megtervezésének is alapot adott.

Máskor meg csak úgy átsietünk rajta. Hisz a legtöbbször hétköznap van, s azokon az ember legtöbbször csak úgy átsiet. A Balatonnál is, és máshol is.

Mégis, úgy érezhetjük, nem hétköznapi a saját Balatonunk, s a hétköznapok is jobban telnek a Balaton közelében.

.

tetszett? Ajánld másoknak is

A blog feliratkozói most ingyen letölthetik e-könyvben az új regényemet.

Nem leszel leöntve emailekkel, inkább ritkán küldök, de jót.

Subscribe
Visszajelzés
guest
4 hozzászólások
Inline Feedbacks
View all comments
Tordai Adél
Tordai Adél
3 éve

Nagyon jó írás.
Köszönöm.
Üdv.Adél

Kocsisné Pálffy Gabriella
Kocsisné Pálffy Gabriella
3 éve

Nagyon tetszik ez az írás is, élvezettel olvastam, úgy mint a többit is.

4
0
Szólj hozzá lent!x